Внимание, първо прочетете цялата статия внимателно и тогава инсталирайте каквото и да било!

Преди около година се сдобих с един употребяват възрастен MacBookPro2,2 от 2006, на който покрай всичко друго имам нужда да използвам и четец за смарт карти Omnikey 6121. Всъщност това е резюме на историята на притежанието ми.

Машината пристигна от Германия с преинсталиран MacOS 10.4 Tiger, готов да употреба. Поразцъках, и тъй като бях типичният фрустриран Mac-convert-wannabe, започнах да инсталирам разни софтуери, та да ми върви ежедневната работа и задачи. Това включва браузър, пощенски клиент (и двата до тук Mozilla), терминален емулатор, офис пакет, и различни IM/social и т.н. клиенти. Наред с всичко друго, тъй като това беше машина, планирана да замени едно офис-клас HP за ежедневна употреба, инсталирах и драйверите за четеца за смарткарти, който използвам. Това е един Omnikey 6121, взет от вече не помня коя банка. Поддържа се от InfoNotary. От четеца и софтуера за него съм сравнително доволен, но това е по-скоро имайки предвид, че употребата му под GNU/Linux до момента не е много по-сложна от тази под Windows. С MacOS положението не беше много по-различно - InfoNotary си имат Wiki, в което може да се намери достатъчно точна и актуална информация по най-важните въпроси, свързани с инсталацията и използването на четците, които продават.

Та така, въпросният MacBook Pro пристигна с MacOS 10.4, който след това обнових до MacOS 10.6 (Snow Leopard), а след това и до MacOS 10.7 (Lion). 10.6 и 10.7 си ги купих съвсем легално - първата версия дойде на DVD носител, а втората я взех през AppStore. Драйвер за OmniKey 6121 инсталирах още при версия 10.4, като я взех от тук: http://www.hidglobal.com/driverDownloads.php?techCat=19&prod_id=182. Самата инсталация е прекрасно обяснена в Wiki раздела за MacOS на InfoNotary.

Трябва да отбележа, че всичко си работеше нормално, като изключим един много дразнещ проблем - клавиатурата и тъчпада от време на време умираха. Просто ей-така. Хоп - и ги няма. Ако закача външна USB/Bluetooth клавиатура или мишка, с тях няма проблеми. Вградените обаче - йок. Arghhh, побърках се! Изръчках всички възможни форуми за поддръжка на Apple, фен-сайтове и подобни. Стори ми се че попаднах на възможна причина, тъй като споменатите там симптоми бяха същите като моите. Да, разглобих го целия… Горкото макбуче… Мога да ви кажа много неща за отверки тип torx, токовете по USB шините и допустимата температура на процесора. Всичко това обаче беше напразно - пробвах да подпирам с парченце хартия батерията точно под платката на тъчпада, замервах (с помощта на колеги, разбира се, понеже аз съм electrically illiterate) потенциали и напрежения на USB пиновете. Не и не. Машината спираше да реагира и трябваше да прибягвам до какво ли не, за да мога поне да я рестартирам, че да си свърша работата за 5 минути, докато не забие отново. По тази причина този лаптоп го зазимих в кашона му и го оставих да престои известно време.

До преди няколко дни, когато реших да започна всичко отначало и да правя архиви между обновяванията. Първоначално използвах SuperDuper, но после осъзнах, че имам TimeMachine и минах на този вариант. Инсталирах без проблеми 10.4, поработих няколко дни, но то си е жива мъка - това *вече* е остаряла операционна система. Както и да е - архивирах и преминах към обновяване до 10.6.7 през DVD. Отново - никакъв проблем. Архив. Обновяване до 10.6.8. Архив. Инсталиране на security update. Архив. Всичко си работи. Инсталиране на драйвери за Omnikey 6121. Първо сложих OMNIKEY 6121 Hotplug-Enabler for Mac OS X 10.6, чието описание е OMNIKEY 6121 Hotplug-Enabler for Mac OS X 10.6 (32 and 64 Bit), Version 1.0.0, 03/30/2010, 177 kB. Рестартирах. После сложих OMNIKEY 3x21 PC/SC CCID for Mac OS X 10.6 Intel, което пък е PC/SC driver for OMNIKEY 3x21, 3121, 3021, 3621, 3821, 3921,4321, 6121, 7121, Smart@Link. Клавиатурата заби. Щрак!

След около 5 минути търсене в сайта за поддръжка на HID Global, стигнах до един резултат с 1% съвпадение, който се оказа и решението на проблема. Хората си бяха написали:

Problem: pcscd using 50% of CPU and heating CPU to 70% with Hot Plug Enabler

Solution: If the Hot Plug Enabler is not required for Log On purpose, you can use the standard driver without Hot Plug Enabler.
Please uninstall the Hot Plug Enabler by using the attached script.

Reboot your system.

Та така. Проблемът наистина се реши. Сега мога да продължа да си се фрустрирам с MacOS 10.7, без тъпата клавиатура или тъчпад да умират на всеки 10 минути.