В резюме - сдобих се с картов четец Omnikey 6121, тъй като вече настана време да ползвам електронен подпис от InfoNotary. Докато успея да го подкарам, обаче, срещнах някои трудности, които ще изредя набързо тук:

Библиотеката libccid (част от pcsc-lite), е написана  от Ludovic Rousseau. Това е подсистемата, която разпознава USB идентификатора на картовия четец и зарежда съответния драйвер. За съжаление обаче точно Omnikey 6121 не се поддържа във вида, необходим за работа със сертификатите, издавани от ИнфоНотари.

За да получите достъп до четеца, смарткартата и електронния подпис върху нея, е необходимо да си дръпнете драйвер от сайта на Omnikey. Това става ето тук: http://www.omnikey.com/index.php?id=69

Изберете от падащото меню “Cardman Dongle USB 6121 CCID” и Linux от списъка с операционните системи. Към март 2009 наличният драйвер се казва ifdokccid_lnx-3.5.1. Той може да бъде разархивиран на произволно място, след което трябва да бъде инсталиран. Преди това трябва да инсталирате pcscd и libpcsclite1. После инсталирате с:

./install -d /usr/lib/pcsc/drivers/

След което трябва да махнете libccid и да рестартирате pcscd:

apt-get remove libccid

/etc/init.d/pcscd restart

Погледнете си съобщенията от syslog - те са достатъчно красноречиви. Последната проба дали всичко работи, става с:

pkcs11-tool –test –login

Допълнителна информация за инсталацията на четеца под Firefox/Thunderbird можете да намерите при чичко Гугъл, включително и на български.

NB: Внимавайте междувременно да нямате инсталиран openct.