Ето кратко ръководство как да подкарате SIP клиента на телефон Nokia E90, и да го свържете към asterisk PBX.

Този клиент си работи прекрасно, няма нужда да инсталирате разни софтуери като Fring и т.н. Просто трябва да внимавате при настройките, тъй като има някои специфични особености. Обърнете внимание, че конкретно този телефон е настроен с българско меню. Ако вашият е на английски или друг език, ще трябва да се оправяте самички. :)

  1. Отивате в основното меню и избирате “Инструменти”.
    Основно меню

  2. Избирате меню “Настройки”.
    настройки

  3. Избирате подменю “Връзка”.
    Връзка

  4. Избирате подменю “SIP настройки”.
    SIP настройки

  5. Създавате нов профил. Можете да го наречете по произволен начин. Попълнете го както е показан на картинката. Задължително въведете “Общ. потребит. име” (което идва от Public username) във формат <потребителско име>@<IP или име на SIP сървъра>.

    Стъпка 5

  6. Влезте в подменю “Прокси сървър”. Въведете адрес на SIP сървъра, realm (какъвто е конфигуриран на SIP сървъра), потребителско име и парола. Желателно е да включите и “Полз. своб. марш." (Use loose routing).

    Прокси сървър

  7. Влезте в подменю “Сървър за регистрация”. Въведете адрес на сървъра. След това от основното меню влезте в “Инструменти” -> “Настройки” -> “Връзка” -> “Интернет телефония” и създайте нов профил, в който трябва да въведете вече конфигурирания SIP профил.

    Сървър за регистрация

  8. От основното меню влезте в подменю “Свързване”.

    Свързване

  9. Изберете “Интернет телефония”.

    Интернет телефония

  10. Свържете се към най-близката безжична точка за достъп.

    Свързване към AP

  11. Ако искате по подразбиране да се обаждате през SIP линията, отидете на “Инструменти” -> “Настройки” -> “Телефон” и изберете “Повикване”. Там трябва да зададете като основен вид повикване “Интернет”.

    Настройки Настройки