Както си бях обещал преди почти месец, трябва да опиша процедурата по миграция от Drupal към WordPress.

Първо си направете труда, и изчетете тези три статии. Обърнете особено внимание на първата, тъй като тя е с най-актуална информация.[](http://www.darcynorman.net/2007/05/15/how-to-migrate-from-drupal-5-to-wordpress-2/)

  1. http://www.darcynorman.net/2007/05/15/how-to-migrate-from-drupal-5-to-wordpress-2/
  2. http://www.brendanloy.com/2007/02/wordpress-21-upgrade-problems.html
  3. http://spindrop.us/2006/05/19/migrating-from-drupal-47-to-wordpress

Поради несъответствия в структурата от бази данни на WordPress 2.2 и 2.3 (основно заради вкарването на native етикети успоредно с категориите), е необходимо да разполагате с изходния код на две версии на тази блог-платформа, преди да предприемете миграцията от Drupal, примерно 2.1 и последната към момента 2.3.2 (която можете да си изтеглите на български от ето този сайт). А всъщност цялата история с двете версии на WordPress, които са ви необходими, се корени в това, че аз не съм MySQL гуру, и ме мързи да променям вече направен и работещ скрипт, та затова предпочетох да извърша миграцията от Drupal 5.5 до WordPress 2.1.3, след което да обновя измигрираният вече WordPress до версия 2.3.2.

Освен това ще ви е необходим и ето този скрипт за mysql, с чиято помощ ще извършите същинската миграция.

Започваме с инсталация на WordPress, в чиито подробности няма да задълбаваме. След това (поне при мен) беше необходимо да направя следните промени в my.cnf (по подразбиране в Debian GNU/Linux това се намира в /etc/mysql/my.cnf, при други дистрибуции мястото е различно):

[client]
default-character-set = utf8

[mysqld]
default-character-set = utf8
init-connect    = "SET NAMES utf8"

collation_server=utf8_unicode_ci
character_set_server=utf8

След това можете да рестартирате MySQL сървъра си.

Направете архив на инсталацията на Drupal:

mysqldump -u <друпал> drupal > drupal-дата.sql

Тук също няма да изпадаме в подробности кое какво значи. Имайте предвид, че до този момент трябва да разполагате с 2 бази - една база за старата инсталация на Drupal и една за новата инсталация на WordPress.

Вземете този скрипт, редактирайте го така, че да съответства на вашата инсталация, и го стартирайте.

Изтеглете си последната версия на WordPress на български, разархивирайте, прочетете как става обновяването и го завършете сами.

Това е.