Този документ е публикуван с надеждата, че ще бъде полезен някому, но без НИКАКВА ГАРАНЦИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЕЗ ГАРАНЦИИТЕ ПО ПОДРАЗБИРАНЕ! С други думи, ако след прилагането на инструкциите, посочени тук, вашият 4-процесорен Compaq ML570 вземе, че подскочи и се тръшне примрял на една страна, аз
не нося никаква отговорност! Толкоз.

    1. Linux ядро 2.4.х (*), изпитано с 2.4.28 - www.kernel.org. От 2.4.20 насам htb е част от ядрото на Линус Торвалдс, така че допълнителни кръпки не са ви необходими. Все пак, за пълнота тук добавям една полезна връзка към разработка на Лукаш Чжарновски, която добавя и няколко опашкиращи дисциплини, по една или друга причина неуспели да си проправят път в официалното ядро: esfq, wrr.

    2. Дистрибуцията на net-snmp, изпробвано с net-snmp-5.2.1.tar.gz, взета от тук:
      [

      http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=12694](http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=12694)

    3. Кръпка за net-snmp 5.2.1, допълваща поддръжка за QOS. Можете да я свалите от тук: http://x-ray.prokon.cz/data/snmp/downloads/snmp-extension-0.2.1-rc1.tar.gz

    4. Първо разархивирайте изходния код на net-snmp:

    5. След това настройте net-snmp посредством:

    6. След това компилирайте и инсталирайте:

    7. Ако искате да виждате транслирани имената на клоните на snmp дървото, ще трябва да копирате QOS.TXT от snmp-extension-0.2.1-rc1.tar.gz там, където се очаква да го търси и snmpd, примерно в /usr/local/net-snmp/share/snmp/mibs/. Остава ви само да понатрупане един известен брой класове (примерно 10-20к) и да стартирате snmpd:

    8. Разширението на net-snmp за LINUX-KERNEL-QOS не работи с ядро 2.6. Вероятна причина за това е, че netlink интерфейса е променен. Не съм сигурен и не мога да кажа нищо повече по въпроса.

    9. Не мисля, че тази разработка ще позволи да изградите работеща система, която да обхожда повече от 40-50 класа наведнъж. Лично аз го използвам за статистики само на основните си вътрешни класове, но не и за крайните листа.

  1. Въведение

  2. Необходими предварителни условия

  3. Инсталация и конфигуриране

  4. Същинско събиране на информация за състоянието на отделните класове